KOMPENDIUM WIEDZY

Dlaczego przeziębienie częściej atakuje zimą

Jesień i zima to czas, kiedy dużo ludzi choruje. Częste przeziębienia w okresie zimowym dotyczą dzieci i dorosłych, utrudniając codzienne funkcjonowanie. Przyczyny tego stanu są różne. Co sprawia, że zima to sezon przeziębień?

Okres zimy a przeziębienie – przyczyny

Zima to czas, kiedy większość ludzi znacząco ogranicza aktywność na świeżym powietrzu. Niskie temperatury, silny wiatr, deszcz lub śnieg nie zachęcają do dłuższych spacerów. To odbija się na zdrowiu. Długie przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach powoduje, że drobnoustroje dłużej utrzymują się w powietrzu. Wskutek tego kolejne osoby zarażają się i przekazują infekcje dalej. Wzrost zachorowań zimą spowodowany jest również zwiększeniem aktywności patogenów1. Niska temperatura sprawia, że drobnoustroje mogą dłużej przetrwać oraz mają większą zdolność do atakowania przeciwciał układu odpornościowego. Przy niskich temperaturach śluzówka w nosie wolniej pracuje i nie jest w stanie wystarczająco efektywnie usuwać patogenów. To, dlaczego chorujemy zimą, wynika również ze spadku odporności2. W okresie zimowym rzadko świeci słońce, a to powoduje ograniczone wytwarzanie witaminy D, która jest niezbędna do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Wiele osób zmienia również sposób żywienia, spożywa mniejsze ilości owoców i warzyw, a tym samym przyjmuje mniej witamin. Dlatego też praca układu immunologicznego jest zaburzona, a to może skutkować występowaniem większej ilości infekcji.


Choroby zimowe – jak ich uniknąć?

Zimowe infekcje są uciążliwe, wyłączają chorego z aktywności zawodowej, sprawiają, że dzieci nie mogą chodzić do szkoły czy przedszkola. Znając przyczyny przeziębienia zimą, można wprowadzić metody redukujące ryzyko zachorowania. Już jesienią warto wzmocnić swoją odporność. W tym celu zalecana jest zdrowa dieta, bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste. Warto wprowadzić do codziennych posiłków składniki, które wspomogą odporność, np. czosnek, cebulę, imbir, owoce cytrusowe itp.3 W okresie od września do maja zaleca się suplementację witaminą D, która jest ważnym składnikiem wzmacniającym odporność4. Nie można zapomnieć o prawidłowym nawodnianiu organizmu. Zbyt mała ilość płynów powoduje wysuszenie błon śluzowych, a to zwiększa ryzyko wystąpienia infekcji, zaburzone są wówczas chociażby funkcje ochronne błony śluzowej nosa. Oprócz wody warto pić napary ziołowe np. z lipy, czarnego bzu czy napoje z dodatkiem miodu. Aby skłonić organizm do walki z patogenami, należy pamiętać o aktywności na świeżym powietrzu, odpowiedniej porcji ruchu oraz częstym wietrzeniu pomieszczeń5. Zimą niezbędny jest odpowiedni ubiór. Nie można się przegrzewać, ale nie wskazane jest również wyziębienie organizmu, które może osłabiać układ odpornościowy. Jeżeli jest to możliwe, warto unikać dużych skupisk ludzkich. W zatłoczonych pomieszczeniach łatwo się zarazić.

Ważne jest przestrzeganie zasad higieny, częste mycie rąk oraz używanie chusteczek jednorazowych. W przypadku, gdy infekcja się już pojawi, warto szybko działać i nie dopuścić do jej rozwoju. Skutecznie są metody domowe połączone z lekami dostępnym bez recepty. Jeżeli przeziębieniu towarzyszy katar, można zastosować aerozol Nasic®, który odblokuje nos, zregeneruje podrażnioną błonę śluzową i ułatwi oddychanie.


Dzięki temu, że będziemy wiedzieć, skąd przeziębienia w sezonie zimowym się biorą, będziemy mogli skuteczniej się przed nimi uchronić. Warto znać więc podstawowe zasady, które pozwolą ograniczyć częstotliwość występowania zimowych infekcji.

NAS.03.2022.02.

Należy pamiętać, że artykuł nie zastępuje porady lekarskiej, jeżeli objawy choroby nie ustępują, utrzymują się, mimo przyjmowania leków lub pojawiają się inne, niepokojące objawy, należy skonsultować się z lekarzem.

1 Leibold G. Przeziębienie i Grypa, AWM Agencja Wydawnicza, 2005

2 Zwolak E., Dlaczego w okresie przejściowym częściej chorujemy? Przedwiośnie to czas grypy i przeziębienia, 1/03/2019. Pozyskano z: https://polskatimes.pl/dlaczego-w-okresie-przejsciowym-czesciej-chorujemy-przedwiosnie-to-czas-grypy-i-przeziebienia/ar/c14-13927740

3 Rola diety w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pozyskano z: https://www.medicover.pl/o-zdrowiu/rola-diety-w-funkcjonowaniu-ukladu-odpornosciowego,7067,n,192

4 Lewandowska A., Dieta wzmacniająca odporność, Wydawnictwo RM, 2020

5 Krysiewicz A., Naturalna odporność. Radzi Matka Aptekarka, Wyd. MUZA S.A., 2021

Kompendium wiedzy

Kontakt

M.C.M. Klosterfrau
Healthcare Sp. z o.o.

ul. Hrubieszowska 2
01-209 Warszawa

+48 (22) 231 82 87
e-mail: biuro@klosterfrau.pl